Acht weken reces

Reces is geen vakantie. Althans, dat beweert PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen op zijn weblog. “Ik ken geen collega die in de acht weken reces geen werkbezoeken aflegt, stage loopt, dikke nota’s leest, notities, artikelen, soms zelfs een boek schrijft of wat er nog meer aan zinvolle activiteiten valt te verzinnen”.

Ja, wat doen Kamerleden zoal aan “zinvolle activiteiten” tijdens hun zomerreces? Te veel om op te noemen! Laat ik me voor het gemak eens beperken tot het CDA. Zo is daar Joop Atsma, een echte klusser. Hij lanceerde vorige week in het programma Editie NL een plannetje. Zijn vrouw roept al jaren dat er een regenton naast het huis moet komen. En nu is Joop naar de bouwmarkt geweest en wat blijkt: die dingen zijn behoorlijk aan de prijs. Vandaar dus zijn voorstel: een subsidieregeling voor regentonnen. Is ook nog eens goed voor het milieu.

Of neem nu CDA-Kamerlid Ger Koopmans. Ger is gek op foie gras, oftewel ganzenlever. Reden te meer om tijdens het zomerreces eens te onderzoeken of ganzenlever echt zo dieronvriendelijk is. Zo gezegd, zo gedaan. Koopmans belt de Franse landbouwattaché. Die regelt voor hem een bezoek aan drie fokkerijen. Daar wordt Koopmans lekker in de watten gelegd. Levertje hier, Frans kaasje daar. Nog een glaasje Chí¢teau La Fleur du Roy, monsieur Koopmans? Nou! Ger wel! “Wwwie, siel voe plè”. Ook het afscheid is allerhartelijkst. Kistje wijn mee voor onderweg? Wat een ruime kofferbak! Daar kunnen makkelijk zeven dozen ganzenlever bij.
Terug in Nederland belt Ger het Algemeen Dagblad en De Telegraaf met zijn bevindingen: “Ik vind foie gras nu nog lekkerder“. Ganzen hebben volgens Ger een prima leven. Hij heeft het met eigen ogen gezien. “Ze mogen eerst veertien weken heerlijk buiten lopen. Alleen de laatste twaalf dagen zitten ze binnen”.

Ger vertelt er niet bij dat de ganzen in die twaalf dagen kunstmatig worden vetgemest met behulp van een pneumatisch aangedreven trechterbuis. Wel dat hij zich tijdens de resterende weken van zijn zomerreces zal beraden op “een motie-Koopmans voor eerherstel van de foie gras”.

Tot slot hebben we Pieter van Geel. De CDA-fractievoorzitter bezocht op 14 juli vliegbasis Volkel. Hij mocht mee met een F-16. Vijf kwartier vliegen boven Nederland met als hoogtepunt een oefenbom afwerpen boven de Waddenzee. Een jongensdroom. Na afloop stapte Van Geel met rode koontjes uit de F-16. Slechts één minpuntje: hij kon door het wolkendek niet zien waar zijn oefenbom terecht was gekomen. Volgens de piloot omdat de F-16 niet meer “de precisie heeft die de politiek eist”. Top Gun Van Geel en het CDA zijn om. De F-16 voldoet niet meer. Daar gaat 5,7 miljard euro in de bodemloze put die JSF heet.

Nu mijn vraag. Is er een Kamerlid dat acht weken lang aan zijn kruis krabbend en winden latend op een ver strand heeft liggen bakken in de zon? Zo ja, mail me even (koelman-ik-deed-niks@xs4all.nl). Dan stem ik op je bij de volgende verkiezingen.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Contact

Of mail me via luuk[at]koelman[dot]com