Acht weken reces

Reces is geen vakantie. Althans, dat beweert PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen op zijn weblog. “Ik ken geen collega die in de acht weken reces geen werkbezoeken aflegt, stage loopt, dikke nota’s leest, notities, artikelen, soms zelfs een boek schrijft of wat er nog meer aan zinvolle activiteiten valt te verzinnen”.

Ja, wat doen Kamerleden zoal aan “zinvolle activiteiten” tijdens hun zomerreces? Te veel om op te noemen! Laat ik me voor het gemak eens beperken tot het CDA. Zo is daar Joop Atsma, een echte klusser. Hij lanceerde vorige week in het programma Editie NL een plannetje. Zijn vrouw roept al jaren dat er een regenton naast het huis moet komen. En nu is Joop naar de bouwmarkt geweest en wat blijkt: die dingen zijn behoorlijk aan de prijs. Vandaar dus zijn voorstel: een subsidieregeling voor regentonnen. Is ook nog eens goed voor het milieu.

Of neem nu CDA-Kamerlid Ger Koopmans. Ger is gek op foie gras, oftewel ganzenlever. Reden te meer om tijdens het zomerreces eens te onderzoeken of ganzenlever echt zo dieronvriendelijk is. Zo gezegd, zo gedaan. Koopmans belt de Franse landbouwattaché. Die regelt voor hem een bezoek aan drie fokkerijen. Daar wordt Koopmans lekker in de watten gelegd. Levertje hier, Frans kaasje daar. Nog een glaasje Chí¢teau La Fleur du Roy, monsieur Koopmans? Nou! Ger wel! “Wwwie, siel voe plè”. Ook het afscheid is allerhartelijkst. Kistje wijn mee voor onderweg? Wat een ruime kofferbak! Daar kunnen makkelijk zeven dozen ganzenlever bij.
Terug in Nederland belt Ger het Algemeen Dagblad en De Telegraaf met zijn bevindingen: “Ik vind foie gras nu nog lekkerder“. Ganzen hebben volgens Ger een prima leven. Hij heeft het met eigen ogen gezien. “Ze mogen eerst veertien weken heerlijk buiten lopen. Alleen de laatste twaalf dagen zitten ze binnen”.

Ger vertelt er niet bij dat de ganzen in die twaalf dagen kunstmatig worden vetgemest met behulp van een pneumatisch aangedreven trechterbuis. Wel dat hij zich tijdens de resterende weken van zijn zomerreces zal beraden op “een motie-Koopmans voor eerherstel van de foie gras”.

Tot slot hebben we Pieter van Geel. De CDA-fractievoorzitter bezocht op 14 juli vliegbasis Volkel. Hij mocht mee met een F-16. Vijf kwartier vliegen boven Nederland met als hoogtepunt een oefenbom afwerpen boven de Waddenzee. Een jongensdroom. Na afloop stapte Van Geel met rode koontjes uit de F-16. Slechts één minpuntje: hij kon door het wolkendek niet zien waar zijn oefenbom terecht was gekomen. Volgens de piloot omdat de F-16 niet meer “de precisie heeft die de politiek eist”. Top Gun Van Geel en het CDA zijn om. De F-16 voldoet niet meer. Daar gaat 5,7 miljard euro in de bodemloze put die JSF heet.

Nu mijn vraag. Is er een Kamerlid dat acht weken lang aan zijn kruis krabbend en winden latend op een ver strand heeft liggen bakken in de zon? Zo ja, mail me even (koelman-ik-deed-niks@xs4all.nl). Dan stem ik op je bij de volgende verkiezingen.

6 reacties op “Acht weken reces”

 1. Beste Luuk,
  Lekker makkelijk praten zo. Drie grappige voorbeelden, dus alle 150 kamerleden doen niks tijdens het zomerreces. Zie je wel, niksnutten, die belastinggeld opmaken aan zinloze zaken. Ze nemen gratis dingen aan, dus zakkenvullers. Met grote woorden babbelend over kleine dingen, dus de rest van wat ze zeggen zal ook wel allemaal gelogen zijn. In hun vakantie doen ze niks, en als ze niet met vakantie zijn doen ze dus ook niks. Ik kan het zo horen, het lijkt op barbabbels en borrelpraat.
  Het gemiddelde kamerlid werkt evenveel uren als de gemiddelde ondernemer, en dat is ruim 60 uur per week. Alleen verdient de gemiddelde ondernemer meer. En alles wat een kamerlid doet, wordt onder een vergrootglas gelegd. Foutje en je wordt door heel Nederland, inclusief Koelman, afgebrand en je hoeft niet op herverkiezing te rekenen.
  Een kamerlid dat niet herverkozen wordt, die krijgt toch een boel geld, dus wat zeur je nou. Nou, een ondernemer wordt niet zo makkelijk opzij gezet, dus dat is al 1 verschil. Een ondernemer kan vaak redelijk snel weer aan de bak als het mis gaat. Maar een mislukt kamerlid, die wil niemand hebben.
  En als je dan ook nog ziet dat er maar 310.000 mensen lid van een politieke partij zijn, terwijl dat er 12.200.000 kunnen zijn, dan begrijp je waarom politiek zo moeilijk is. Je moet het grotendeels in je eentje doen. Je hebt steun van 2% van de Nederlandse bevolking, en door de andere 98% wordt je als een misdadiger omschreven.
  Wendy

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top