Abortus als daad van compassie

Kees van der Staaij? Ik begrijp hem. De lijsttrekker van de SGP kreeg gans het land over zich heen toen hij betoogde dat “vrouwen zelden zwanger worden als ze worden verkracht.” Direct werd de link gelegd met de Republikein Todd Akin. Hij betoogde eerder dat het vrouwenlichaam over een mechanisme beschikt dat het onmogelijk maakt zwanger te worden door verkrachting.

Maar dat is niet wat Van der Staaij doelde te zeggen. Hij vervolgde met: “We moeten niet doen alsof de meeste gevallen van abortus in Nederland met verkrachting te maken hebben.“ Daar is geen speld tussen te krijgen. Wat Van der Staaij eigenlijk wilde zeggen, is dit: het overgrote deel van alle in Nederland uitgevoerde abortussen, vindt zijn oorzaak niet in verkrachting, maar in seksualiteit buiten het huwelijk om. Daarom vindt hij het principieel onjuist de abortusdiscussie te vervuilen met het verkrachtings-argument.

Bovendien: niets nieuws onder de zon. Het standpunt van de SGP inzake abortus is nooit veranderd sinds de oprichting van de partij in 1918. Op hun website lees ik: “Het menselijk leven is een kostbaar geschenk van God,” en “het geschenk kapot maken voor de ogen van de Gever, is een slag in Zijn gezicht.” Altijd vol op het orgel, ik mag dat wel. Zo bezien is de SGP onderhand de enige partij in Nederland waar je als kiezer nog van op aan kunt. Draaien komt niet voor in de vocabulaire van de mannenbroeders. Hun wereld is helder. De man heeft de macht te gebieden over de vrouw. Zo staat het ook in de Bijbel: “Vrouwen, weest aan uw man onderdanig als aan de Here.”

Waar ik wél van opkeek, is het aantal keren dat Van der Staaij het woord “compassie” gebruikte, toen hij dinsdagavond in Knevel & Van den Brink zijn standpunt verdedigde. Compassie is een mooi Bijbels woord dat letterlijk “mede-lijden” betekent; het vermogen je te verplaatsen in die ander. Volgens Van der Staaij moet er, wanneer abortus eenmaal bij wet is verboden, natuurlijk wel compassie zijn voor verkrachte vrouwen die zwanger zijn geraakt. Hoe, werd niet duidelijk, want in het wereldbeeld van Kees kan abortus nooit een daad van compassie zijn. Eigenlijk best wel jammer, maar aan de andere kant: Kees doet zichzelf niet mooier voor dan hij is. Dat heeft één groot voordeel. Niemand die per ongeluk op hem zal stemmen. Kom daar maar eens om bij al die andere lijsttrekkers!

9 reacties op “Abortus als daad van compassie”

 1. Het mag dan zo zijn dat de SGP al jaren tevergeefs dezelfde koers vaart. Maar dat neemt niet weg dat het een stelletje seksistische backwardse extreem religieuzen zijn. En dat hij het woord ‘compassie’ gebruikt in plaats gewoon te zeggen wat hij bedoelt, betekent dat hij ook gewoon te laf is, net als alle andere politici.

 2. Inderdaad heel helder.
  Maar als vrouw voel ik me toch wel genaaid door Kees
  En wat betekent dat trouwens, dat je IN de Here bent?
  Is dat dan niet toevallig een ongewenste intimiteit?
  Zal wel druk zijn daar, al die SGP-mannen in de Here

 3. Vrouwen, weest aan uw man onderdanig als aan de Here. dit staat er meerdere keren…
  Efeziërs 5:22 t/m 24
  Kolossenzen 3:18
  1 Petrus 3:1,2
  Verder wordt de vrouw nog even nagetrapt de hoek in; 1 Timoteüs 2:11 t/m 14
  En dan gebruikt Kees het woord compassie? Lees de bovenstaande teksten rustig door, dit is het gedachtegoed van de religekkies van de SGP..orthodoxe waanzinnige! BRRRR.

 4. een vrolijke fan

  Weer mooi geschreven Luuk!

  @Henk, je kan het ook omdraaien: ondanks hun (verwerpelijke) ideeen, zijn ze de enige partij die bij hun idealen blijven (zoals Luuk ook al afsloot).

 5. Abortus mag niet, maar Kees is wel weer een voorstander van de doodstraf. Het menselijk leven is een geschenk van God. Het menselijk leven van een crimineel is kennelijk juist geen geschenk van God? Of misschien een ‘kleiner’ geschenk van God? Of heeft de duivel, in de ogen van Kees, hier een streek uitgehaald met God, zodat Kees deze vuige streek van de duivel met de doodstraf moet corrigeren? Ik kon de gedachte van Kees al slecht volgen, maar hiermee ben ik echt een zwevende ‘niet kiezer’ geworden.

 6. je schoonzus

  Hoi Luuk,

  Ik ben het niet altijd met hem eens maar hij blijft wel staan voor zijn overtuiging.

 7. Een tienermoeder had aangegeven dat ze alle hulp kreeg als ze abortus wilde, maar als ze het kindje geboren wilde laten worden er amper hulp te bekennen is. Ergens daar kwam de compassie en de eveneens veel gehoorde ‘er naast staan’ langs fietsen.

  Ik begrijp trouwens niet waarom vrouwen zich zo verschrikkelijk aangesproken voelden door Kees. Hij verkondigd al jaren onzin en dat subsidiëren ‘wij’ maar al te graag onder mom van vrijheid van van alles.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top