Abortus als daad van compassie

Kees van der Staaij? Ik begrijp hem. De lijsttrekker van de SGP kreeg gans het land over zich heen toen hij betoogde dat “vrouwen zelden zwanger worden als ze worden verkracht.” Direct werd de link gelegd met de Republikein Todd Akin. Hij betoogde eerder dat het vrouwenlichaam over een mechanisme beschikt dat het onmogelijk maakt zwanger te worden door verkrachting.

Maar dat is niet wat Van der Staaij doelde te zeggen. Hij vervolgde met: “We moeten niet doen alsof de meeste gevallen van abortus in Nederland met verkrachting te maken hebben.“ Daar is geen speld tussen te krijgen. Wat Van der Staaij eigenlijk wilde zeggen, is dit: het overgrote deel van alle in Nederland uitgevoerde abortussen, vindt zijn oorzaak niet in verkrachting, maar in seksualiteit buiten het huwelijk om. Daarom vindt hij het principieel onjuist de abortusdiscussie te vervuilen met het verkrachtings-argument.

Bovendien: niets nieuws onder de zon. Het standpunt van de SGP inzake abortus is nooit veranderd sinds de oprichting van de partij in 1918. Op hun website lees ik: “Het menselijk leven is een kostbaar geschenk van God,” en “het geschenk kapot maken voor de ogen van de Gever, is een slag in Zijn gezicht.” Altijd vol op het orgel, ik mag dat wel. Zo bezien is de SGP onderhand de enige partij in Nederland waar je als kiezer nog van op aan kunt. Draaien komt niet voor in de vocabulaire van de mannenbroeders. Hun wereld is helder. De man heeft de macht te gebieden over de vrouw. Zo staat het ook in de Bijbel: “Vrouwen, weest aan uw man onderdanig als aan de Here.”

Waar ik wél van opkeek, is het aantal keren dat Van der Staaij het woord “compassie” gebruikte, toen hij dinsdagavond in Knevel & Van den Brink zijn standpunt verdedigde. Compassie is een mooi Bijbels woord dat letterlijk “mede-lijden” betekent; het vermogen je te verplaatsen in die ander. Volgens Van der Staaij moet er, wanneer abortus eenmaal bij wet is verboden, natuurlijk wel compassie zijn voor verkrachte vrouwen die zwanger zijn geraakt. Hoe, werd niet duidelijk, want in het wereldbeeld van Kees kan abortus nooit een daad van compassie zijn. Eigenlijk best wel jammer, maar aan de andere kant: Kees doet zichzelf niet mooier voor dan hij is. Dat heeft één groot voordeel. Niemand die per ongeluk op hem zal stemmen. Kom daar maar eens om bij al die andere lijsttrekkers!

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!