LHBTI+ kennen we intussen wel (lesbisch, homo, bi, transgender en inter). Maar hoe zit het met de rest van het alfabet? Er zijn zoveel labels en seksuele voorkeuren dat u waarschijnlijk allang het spoor bijster bent. Gestrand door alle lettertjes? We maken het met liefde wat inzichtelijker: van autoseksueel tot tobuseksueel.
Aseksueel
We beginnen makkelijk. Alhoewel, een aseksueel is niet zomaar iemand zonder seksuele gevoelens. Zo zijn er aseksuelen die wel seksuele gevoelens hebben, maar niet naar andere mensen toe. Zij masturberen enkel (zie ook: ‘autoseksueel’). Andere aseksuelen ervaren wel een aantrekkingskracht naar anderen toe, maar dan zónder seksuele gevoelens: ‘houden van’, zogezegd. Er zijn ook aseksuelen die wél seksuele gevoelens hebben voor een ander, maar absoluut geen behoefte hebben aan lichamelijk contact met die persoon. Tot slot is er ook nog de ‘echte’ aseksueel; iemand zonder welke seksuele gevoelens dan ook.
Enfin, de enige aseksueel die wij kennen, is Mr. Bean. Al zijn er ook seksuologen die stellen dat de helft van alle vrouwen min of meer aseksueel is en ook mannen boven de 50 hun belangstelling voor seks grotendeels verliezen.
Autoseksueel
Iemand met een seksuele voorkeur voor het eigen lichaam, boven dat van een sekspartner. Opgewonden worden van jezelf, waarom ook niet? Zo berichtte het Algemeen Dagblad enkele jaren geleden over de 37-jarige Juul uit Nijmegen. Zij trad met zichzelf in het huwelijk, inclusief witte trouwjurk, taart en trouwambtenaar. Wat haar het meest ontroerde? “Mijn eigen aanzoek was zó romantisch!” Maar makkelijk is het niet volgens Juul, getrouwd zijn met jezelf: “ook een solohuwelijk is soms hard werken hoor!”
Of je ook van jezelf kunt scheiden en hoe dat dan gaat als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, blijft vooralsnog onduidelijk.
Demiseksueel
Demiseksuelen voelen zich enkel seksueel aangetrokken tot iemand als zij een sterke emotionele band hebben met die persoon. Hete seks met een volslagen vreemde zit er voor hen dus niet in. Eerst een goed, indringend gesprek, want er moet wel een ‘klik’ zijn! Welbeschouwd is ‘demiseksueel’ dus de geaardheid die elk net meisje beweert te hebben én elke gezonde jongeman volkomen vreemd is.
Fictoseksueel
Iemand die enkel verliefd kan worden op fictieve personages. De ene fictoseksueel is smoor op Kylo Ren, zoon van Han Solo en Leia Organa in de Star Wars-saga. De ander valt als een blok voor tante Sidonia.
Of neem nu de Japanner Akihiko Kondo. Hij trad in 2018 in het huwelijk met Hatsune Miku, een mangameisje met turquoise haar dat enkel bestaat als hologram, maar dankzij spraaksoftware ook kan zingen. Hoe Kondo voor haar charmes viel? De arme man werd op zijn werk zo vaak gepest door vrouwelijke collega’s, dat hij enkel nog troost kon vinden bij Miku. Gedurende de twee jaar dat Kondo overspannen thuis zat, luisterde hij naar haar liedjes. En dat zijn er nogal wat, want Miku heeft meer dan honderdduizend nummers op haar naam staan. Allemaal gegenereerd door middel van artificial intelligence, maar dat deerde Kondo niet: “Haar stem ging recht door mijn hart.” Toen hij haar ook als hologram kon zien, dankzij de aanschaf van een Gatebox, was er geen houden meer aan. “Ik houd van je. Trouw alsjeblieft met me,” waren de eerste woorden die Kondo tegen Miku sprak. Waarop Miku antwoordde: “Ik hoop dat je me zult koesteren.” Sindsdien zijn ze verloofd, en nu dus getrouwd.
Tekst gaat verder onder de video
Helaas wilde geen enkel familielid van Kondo zijn huwelijk met een hologram van een fictief mangameisje bijwonen. Gelukkig deden 39 vrienden minder moeilijk. Kondo is overigens niet bepaald de enige fictoseksueel. Meer dan 3700 Japanners zijn officieel getrouwd met een fictief karakter.
Zie ook: tobuseksueel.
Genderfluïde
Mensen met een dynamische mix van genders. Ook wel ‘het vloeibare geslacht’ genoemd. Zij voelen zich een combinatie van de twee traditionele genders, maar kunnen zich de ene dag meer man en de andere dag meer vrouw voelen. De Australische Ruby Rose, onder meer bekend van de Netflix-serie Orange is the New Black, is een van hen. Als klein meisje wilde Ruby een jongen worden, maar daar zag ze later toch maar van af. Inmiddels heeft Ruby een nieuw evenwicht gevonden. Ze voelt zich naar eigen zeggen vaker mannelijk dan vrouwelijk, maar bovenal toch vooral ‘neutraal’.
Zie ook: non-binair.
Genderneutraal
Hartstikke in, want vandaag de dag behoort alles genderneutraal te zijn. Zo zijn sinds kort ook sommige toiletten in openbare ruimtes genderneutraal: zonder een mannen- of vrouwensymbool, maar enkel met een bordje waarop ‘wc’ staat. Dit om mensen die zich man noch vrouw voelen niet tegen het hoofd te stoten. Een genderneutraal toilet heeft daarom ook nooit een urinoir.
Welbeschouwd is het toilet bij u thuis dus ook een genderneutraal toilet: iedereen, met welk geslacht of label ook, is er welkom! Dus mocht iemand u ooit van welke vorm van discriminatie of seksisme dan ook beschuldigen, dan kunt u altijd, ter verdediging, over uw toilet thuis beginnen.
Gelukkig beschermt genderneutraliteit ook mannen. Zo hebben verloskundigen in Brighton (Groot-Brittannië) te horen gekregen dat ze voortaan de term ‘chestfeeding’ moeten gebruiken in plaats van ‘breastfeeding’. Dit om vaders niet tegen de borst (haha) te stoten.
Zie ook: transfoob.
Genderzelfidentificatie
Een nieuwe Nederlandse transgenderwet die stelt dat je voortaan zelf mag bepalen met welk geslacht je voor de wet geregistreerd wilt staan. Gewoon op basis van een eigen verklaring, dus geen enkele operatie nodig! Heerlijk, kunnen we eindelijk als man – geheel legaal en trots slingerend met ons middelste been – het damesdeel van een sauna betreden. Immers: elke bezoeker is van het geslacht dat hij/zij/die beweert te zijn.
Interseksueel (kort: Inter)
De laatste letter uit het rijtje LHBTI. Iemand met een lichaam dat zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. Bijvoorbeeld mannelijk aan de buitenkant, maar van binnen met een vrouwelijke (seksuele) anatomie. Klassieke term: hermafrodiet (tweeslachtigheid). Het Belgische topmodel Hanne Gaby Odiele is een van de bekendste. Zij werd geboren met inwendige teelballen die niet indaalden. Op 10-jarige leeftijd ‘maakten’ artsen een meisje van haar door de teelballen weg te halen, zonder dat zij zelf wist wat er aan de hand was. Op haar achttiende onderging ze een operatie om haar vagina te reconstrueren. Hanne stelt dat haar, door die eerste ingreep, nooit een eigen beslissing is gegund. Daartegen voert zij nu actie, opdat andere interseksuelen dit lot bespaard blijft.
Tekst gaat verder onder de video
Non-binair
Iemand die zichzelf niet als man of vrouw ziet, maar beiden is. Meervoudig, zogezegd. Meestal verwijst een non-binair naar zichzelf als ‘wij’ en ‘hen’. Precies zoals ook de koning dat doet (“Wij Willem-Alexander…”). Een en ander leidt tot krampachtige, politiek correcte zinnen als ‘Kees is non-binair. Hen zijn een goede vriend van mij’.
Een van de bekendste non-binairen is Owe Hurcum, de 22-jarige burgemeester van de universiteitsstad Bangor in Wales. Hen (jaja) is naar eigen zeggen de jongste burgemeester ooit in Wales. En voor de rest stelt hen: “I know I’m not a bloke, but I know I’m not a trans woman either.”
Zie ook: X.
Panseksueel
De meest relaxte seksuele voorkeur van al. Panseksuelen doen niet moeilijk. Het maakt hen niet uit welke genderidentiteit of welk biologisch geslacht die ander heeft; als het klikt dan klikt het! Veel panseksuelen noemen zichzelf dan ook ‘genderblind’, ze vallen gewoon op mensen. Eigenlijk dus de enige term die u moet onthouden. Mocht u ooit in een discussie belanden met een pleitbezorger voor welke seksuele geaardheid dan ook, dan kunt u gewoon zeggen: “Ach, weet je wat het is? Voor mij zijn alle mensen gewoon panseksueel.”
Sapioseksueel
Iemand die zich seksueel aangetrokken voelt tot intelligentie. Uiterlijk is ondergeschikt. Volgens ons niets vreemds aan, seks zit nu eenmaal vaak tussen de oren. Maar heel Frankrijk had het dagenlang over staatssecretaris Marlène Schiappa toen zij in een interview verklaarde sapioseksueel te zijn. De 36-jarige Schiappa liet zich ontvallen dat ze voormalig premier Alain Juppé (73) “de meest sexy man van Frankrijk” vindt. En dat in tijden waarin iedereen denkt dat uiterlijk vertoon zo belangrijk is!
Transgender
Dit is een makkelijke. Een transgender-vrouw is geboren als man en een transgender-man is geboren als vrouw. Vandaag de dag timmeren transgenders behoorlijk aan de weg. Zo is daar Rodrigo Alves. De Braziliaan stond oorspronkelijk bekend als de ‘Human Ken Doll’. Een mannetje dus. Maar vervolgens kwam hij als transgender uit de kast. Sinds 2019 gaat Rodrigo daarom, na de nodige operaties, als vrouw (Jessica) door het leven. Maar daarmee zijn we er nog niet. Sindsdien gaf zij tonnen uit aan operaties die haar ‘Ken-uiterlijk’ moeten veranderden in dat van wijlen Anna Nicole Smith, het rondborstige Playboy-model.
Tekst gaat verder onder de video
Verder is daar natuurlijk ook gewichthefster Laurel Hubbard, de eerste transgender-vrouw ooit op de Olympische Spelen. Het lukt haar niet om voor Nieuw-Zeeland een medaille te veroveren in de categorie superzwaargewicht voor vrouwen. Laurel vertilde zich aan de 125 kilo en viel vroegtijdig uit. Misschien maar goed ook. Er was veel kritiek op haar deelname omdat ze, geboren als man, een oneerlijk voordeel zou hebben op ‘gewone’ vrouwen.
Tekst gaat verder onder de video
Transfoob
Heel gemene lieden die weigeren transvriendelijk te zijn. Zo werd J.K. Rowling (die van Harry Potter) gecanceld op sociale media omdat ze zich afvroeg welk ander woord vroeger werd gebruikt voor ‘mensen die menstrueren’. Door vast te houden aan het woord ‘vrouw’ zou Rowling volgens sommigen transgenders discrimineren.
Hetzelfde geldt voor de Amerikaanse Harvard-docent Carole Hoven. Zij weigerde over ‘zwangere mensen’ in plaats van ‘vrouwen’ te praten en werd ook gecanceld.
Zie ook: genderneutraal.
Transraciaal
Personen die vinden dat hun raciale identiteit niet overeenkomt met hun geboorte-ras. Zo is daar de Amerikaanse Rachel Dolezal. Een lelieblanke activiste die zich als dertiger transformeerde in een Afro-Amerikaanse vrouw. Ze verfde haar haar zwart, mat zich een kroezelig permanent aan en tintte tot slot haar huid lichtbruin met make-up. Zo schopte ze het uiteindelijk tot voorzitter van een invloedrijke belangenvereniging voor zwarte Amerikanen. Tot haar witte ouders de publiciteit zochten en het duidelijk werd dat Dolezal had gelogen over haar huidskleur. Maar zelf ziet zij dat anders. Dolezal vindt dat ze het recht heeft om zwart te zijn.
Tekst gaat verder onder de video
Enfin. En nee, we beginnen niet over Zwarte Piet. In plaats daarvan presenteren we u: Oli London. Wie kent deze Britse influencer en zanger niet? Oli is naar eigen zeggen geboren in het verkeerde lichaam. Hij voelt zich namelijk Koreaan. Na ‘slechts’ 16 operaties heeft Oli nu een Koreaans uiterlijk. En hij heeft ook al zijn eerste woordjes Koreaans geleerd! Oli hoopt dat hij nu een beetje lijkt op zijn grote idool, de zanger van de Zuid-Koreaanse boyband Bangtan Boys.
Tekst gaat verder onder de video
X
De letter die non-binairen (mensen die zich man noch vrouw voelen) als geslachtsaanduiding in hun paspoort krijgen. Geen M dus en ook geen V. Een en ander is al bij wet geregeld in bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland, Australië, Canada en Argentinië. Even langs in het gemeentehuis en je hebt de X in je paspoort te pakken. Of een M in plaats van een V; altijd handig wanneer je naar Afghanistan op vakantie wilt.
Zie ook: non-binair.
Misgenderen = Misdaad
Jaja, we horen het u al denken: ‘het zal allemaal wel met al die hokjes en vakjes waarop zo nodig etiketten moeten worden geplakt, daar doe ik mooi niet aan mee’. In dat geval maakt u zich mogelijk schuldig aan ‘misgenderen’ en dat is een vorm van geweld. U misgendert wanneer u iemand aanspreekt met het verkeerde persoonlijk voornaamwoord. Hij in plaats van zij bijvoorbeeld. Het verkeerd benoemen van iemands gender kan heel pijnlijk zijn voor transgenders die nog (hoe zeggen we dat netjes) ‘middenin de verbouwing zitten’. Omdat zij door de persoon die ‘misgendert’ niet worden gezien op de wijze waarop zij gezien willen worden. Oppassen dus!
We zijn er… nog lang niet!
Is dit alfabet volledig? Allerminst! We noemen er nog even snel een paar:
Aegoseksueel: Mensen die wel seksuele gevoelens hebben, er ook van houden om bijvoorbeeld een seksscene in een film te zien, maar zelf geen behoefte hebben aan seks.
Akioseksueel, ook wel Lithoseksueel genoemd: Mensen met seksuele gevoelens voor anderen, maar niet willen dat die gevoelens wederzijds zijn. Als die gevoelens wederkerig zijn, vervaagt de aantrekkingskracht. Officieel vallen deze mensen in het aseksuele spectrum.
Cupioseksueel: Mensen die geen seksuele aantrekkingskracht voelen, maar wel een seksuele relatie willen.
Frayseksueel: Het tegenovergestelde van demiseksueel. Personen die in eerste instantie een seksuele aantrekkingskracht voelen bij een andere, onbekende persoon. Die aantrekkingskracht verdwijnt echter zodra er een emotionele band ontstaat.
Reciseksueel: Mensen die alleen seksuele aantrekking ervaren als zij weten dat de ander dat ook voelt. Het mooie van deze seksuele voorkeur is dat je dus nooit een blauwtje kunt lopen.
Tobuseksueel: Iemand die zich specifiek seksueel aangetrokken voelt tot vampierachtige karakters. Nauw verwant dus aan de fictoseksueel. Tenzij je op Marilyn Manson valt natuurlijk, want die bestaat wel.
Daarom staat het ‘plusje’ achter LGBT+ dus symbool voor het feit dat we hier te maken hebben met een lijst die nooit af is. Op het moment van schrijven staat de teller naar verluidt op 421 geaardheden. En… still counting! En het mooie is: al deze identiteiten, sub-identiteiten en micro-labels hebben hun eigen Pride-vlag! Wij zijn vóór, want lekker jezelf zijn, wie kan daar nu iets op tegen hebben? Op naar de 7 miljard seksualiteiten en genderidentiteiten! En iedereen zijn/hen/haar eigen vlag.