Aan de kant gezet

Mijn 15-jarige neefje heeft per mail zijn verkering verbroken. Hij had niet de moed zijn twee jaar jongere vriendinnetje in de ogen te kijken terwijl hij haar de onheilsboodschap bracht. Ach ja, we leven in snelle tijden en alles gaat tegenwoordig digitaal. Zoiets moet de directie van de Amerikaanse elektronicaketen RadioShack ook hebben gedacht toen zij besloot vierhonderd medewerkers te ontslaan. Daarom werd geen tijd vrijgemaakt voor een persoonlijk gesprek met elk van de werknemers. Effectiever was het de hele meute via één mailtje ontslag aan te zeggen. De ongelukkigen kregen een half uur de tijd om op adem te komen, afscheid van collega’s te nemen en te vertrekken.

Vakbonden spraken van een inhumane gang van zaken, maar de aandeelhouders van RadioShack konden dit zeldzame staaltje efficiency wel waarderen. Op de beurs ging het aandeel, ondanks de slechte bedrijfsresultaten, diezelfde dag nog met 1,6 procent omhoog.

Kan het nog onpersoonlijker? Begin augustus vernam de 21-jarige Katy Tanner uit het Britse Cardiff dat ze haar baan kwijt was. De verkoopster, werkzaam in piercing- en sieradenwinkel Blue Banana, zat ziek thuis toen ze een sms’je kreeg. “We hebben je diensten niet meer nodig. Bedankt voor je tijd bij ons,” luidde de tekst op het schermpje. Katy’s werkgever is zich van geen kwaad bewust. “Ik heb alleen maar geprobeerd haar kosten en moeite te besparen,” luidde zijn excuus. “Nu hoefde ze in ieder geval niet onnodig een kaartje voor de bus te kopen, om vervolgens hier op het werk het slechte nieuws te horen.”

Bah! Wat maken mail en sms de mensen toch laf.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.