films over schrijvers

De 50 beste films over schrijvers

In Hollywood zijn ze gek op films over schrijvers. Eigenlijk best wel raar, want iemand die de hele dag achter een tekstverwerker zit, is nu niet bepaald mediageniek. Daarom laten regisseurs schrijvers altijd van alles en nog wat doen, behalve schrijven natuurlijk.

De Amerikaanse site Flavorwire zette 50 films op een rijtje met schrijvers erin. Films die wél te pruimen zijn. Op nummer 1 staat Reprise uit 2006. Nooit gezien, maar daar ga ik snel verandering in brengen.

De films die ik wél ken:

Barfly (43 – prachtig!) over Charles Bukowski
My Left Foot (41 – vreselijk) over de zwaar gehandicapte Ierse schrijver Christy Brown
The Royal Tenenbaums (37 – heerlijke film waar je blij van wordt) over een familie van genieën
Misery (20 – hartstikke eng, vooral wanneer de enkels van die arme schrijver met een moker worden gebroken)
The World According to Garp (17 – klassieker en must see)
The Shining (9 – idem dito) over waarom je nooit met een schrijver naar een afgelegen oord moet vertrekken. Zie onderstaand fragment!


 

4 reacties op “De 50 beste films over schrijvers”

  1. Mijn favoriet als auteur is ‘Das leben der anderen’. Over een auteur en de geheime agent die hem moet afluisteren in het Duitsland van de Stasi. Staat niet eens in hun ‘Hollywood’ rijtje.
    Uit hun rijtje is het The motorcycle diaries. Maar weet niet of ik hem ook zo heerlijk had gevonden als ik vooraf had geweten dat de Ernesto uit de film meer bekend is geworden als Che. En ben het met je eens over Barfly. Prachtig.

  2. @Karen Romme
    Ik bedenk me nu pas dat ook Capote (2005) er niet in staat. Met Philip Seymour Hoffman in de hoofdrol als de schrijver Truman Capote.

  3. The Ghost Writer, van Roman Polanski met Pierce Brosnan en Ewan McGregor. Ik geef toe, ik moet hem nog steeds een keer kijken.

  4. laurensl

    Idd, wat een dubieuze lijst als Capote er niet in staat. Beter kan je ze niet hebben. Ik ken i.e.g. geen andere film waarin je een schrijver zo goed leert kennen als een doortrapt persoon die alles naar zijn hand wist te zetten en lak had aan iedereen behalve zichzelf. Een beetje Peter R. de Vries-achtig zeg maar (Capote was een echte schrijver, anders dan De Vries, maar ook de laatste weet heel goed hoe je mensen en publieke opinie in jouw voordeel kunt manipuleren – ik refereer hierbij speciaal naar de – nog steeds onopgeloste – zaak Natalee Holloway)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top