Scheldtweets

Goed nieuws! De meeste scheldtweets op Twitter komen uit Tilburg. Dat blijkt uit een analyse van NOS op 3 onder twintig steden. De krachtterm ‘kut’ is het meest populair.

Eindelijk erkenning voor Tilburg als het nieuwe Maaskantje. De stad waar de universiteit vijftien jaar lang geheel ten onrechte ‘Katholieke Universiteit Brabant’ heette, enkel en alleen omdat ‘Katholieke Universiteit Tilburg’ tot een niet-wenselijke afkorting zou leiden. Onbegrijpelijk. Wat is er in godsnaam mis met het woordje ‘kut’?

Oké, neerlandici zetten ‘kut’ weg als een uiting voor taalarmoede. Maar daarmee doe je het woord schromelijk tekort. Wanneer je taal ziet als een immense blokkendoos van woorden, is ‘kut’ juist het handigste blokje van allemaal. Klein maar fijn; je kunt het overal kwijt. Ga maar na: er is geen zelfstandig naamwoord te bedenken waar je het woordje ’kut’ niet voor kunt plakken. Lekker praktisch toch? ‘Kut’ plakt altijd en overal. Het woord is de duct-tape van onze taal. Tilburgers snappen dat.

’Kut’ klinkt lekker informeel, maar ademt plots urgentie wanneer je er een uitroepteken achter plaatst. Rauw, maar ook boordevol hartstocht. Als één woord appelleert aan het Tilburgs temperament, is het wel het woordje ‘kut’. ‘Kut’ is passie. ‘Kut’ is als het leven zelf. ‘Kut’ is alles.

Dus dan zeg ik: als Tilburgers overal het woordje ‘kut’ voor plakken, stem daar dan je citymarketing op af. Plaats nieuwe reclameborden langs alle toegangswegen. Weg met die grote letter T. Een immense K volstaat voor elke automobilist die Tilburg, de schôônste stad van ’t laand, komt binnenrijden: ‘Kut, je bent er.’

Eerder verschenen in Univers

 

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!